Szabályzat

Vadkantó tó horgászati szabályzat

Érvényes 2020. január 01-től

Általános szabályok:

 1. A vadaskert teljes területén a maximális megengedett sebesség 5 km/h
 2. A tóban fürdeni TILOS!
 3. Horgászati céllal robbanómotor használata TILOS, csak elektromos motor használható
 4. Lakóautó, lakókocsi, sátor használata engedélyezett
 5. A környéken élő állatok védelmében TILOS a felcsalizott szerelékeket szabadon tárolni, csak zárt dobozban vagy sátorban. A vadállatok etetése, befogása, fogságban tartása szigorúan TILOS!!!
 6. TILOS a növényzet ritkítása, valamint az állatvilágban történő károkozás
 7. TILOS a csikkek, maghéjak és egyéb szemetek szétdobálása
 8. A horgászhelyeket mindenki köteles tisztán hátrahagyni. Szemetet csak az üzemeltető által biztosított, bekötözött szemeteszsákban lehet hátrahagyni.
 9. A tónál szelektív hulladék gazdálkodást folytatunk, amihez szelektív zsákot biztosítunk!
 10. Tűzrakás, grillezés engedélyezett a horgászhelyeken, a tűzvédelmi előírások betartása mellett és csak az arra kialakított tűzrakó helyen. Tűzgyújtás esetén min. 10 literes vödörben vizet kell biztosítani az oltáshoz. TILOS a tó körül fát gyűjteni és azt elégetni.
 11. 16 éven aluliak csak felnőtt kísérővel tartózkodhatnak a vadaskertben
 12. Kutyát a tó területére csak pórázzal, szájkosárral lehet behozni, szabadon engedni TILOS. Más állatok behozatala szigorúan TILOS.
 13. Horgászhelyek foglalása minimum 48 órára lehetséges
 14. Foglalni az 1-5 és a 8-as , és a 10-12-es állásokat minimum 2 fő horgászatára lehetséges.
 15. 1 fő horgászatára foglalható állások: 6, 7, 9.
 16. A horgászhelyeket adott nap déli 12 órától lehet elfoglalni, távozáskor adott nap 12 óráig kell elhagyni.
 17. A felszerelés kipakolása után a személygépjárműveket a kijelölt parkolókban kell leállítani. A horgászat csak a gépjárművek parkolóban történő leállítása után kezdhető meg.
 18. 1 -3 ig állások a északi gáti parkolóban, 4,5 a déli gáti parkoloban, a 6-12 állások a bejárat melletti parkolóban tárolják járműveiket
 19. Az itt tartózkodás alatt a tó területét naponta egy alkalommal lehet elhagyni, ennek időtartama 16.00-18.00 közötti időszak. Ezen szándékot az ügyeletes halőrrel kell leegyeztettni a távozási szándék előtt legalább 2 órával.
 20. Távozáskor az ügyeletes Halőr/Tógazda engedélyével lehet behajtani a horgászálláshoz. A bepakolás a halőr ellenőrzése után kezdhető meg. Autó horgászálláson történő parkolásakor már nem lehet bevetett készség a horgászálláson
 21. A horgászokhoz érkező látogatók járműveikkel nem hajthatnak az állásokhoz, azokat az adott álláshoz tartozó parkolóban kell leállítani.
 22. A horgászok és látogatók tudomásul veszik és elfogadják, hogy a tó teljes területén a tulajdonos kamerával megfigyelt területeket hozott létre
 23. A hallal való kíméletlen bánásmód, a természet károsítása, a szabályok be nem tartása a kaúció elvesztésével, súlyosabb esetben a horgászengedély azonnali visszavonásával jár.
 24. A tavon kizárólag sporthorgászat engedélyezett, halat elvinni szigorúan TILOS!
 25. Mindenki számára kötelező halkíméleti eszközök: sűrű szövésű nagyméretű merítőháló, megfelelő minőségű peremes (minimum 5cm magas) pontymatrac, merev rudas mérlegelőzsák és elegendő mennyiségű sebfertőtlenítő.
 26. Sebfertőtlenítésre kizárólag a Nash Medi Carp Ultra típusú sebkezelő használható. A szer megvásárolható az ügyeletes halőrnél. A sebkezelés elmulasztása a megadott sebkezelővel súlyos szabályszegésnek minősül, mely a horgászat azonnali betiltását eredményezi.
 27. A pontymatrac megfelelőségét az ügyeletes halőr ellenőrzi. Amennyiben hiányosságot észlel, abban az esetben a horgászat nem kezdhető meg.
 28. A kifogott halakat fotózás után azonnal vissza kell engedni. TILOS a kifogott halat pontyzsákban és egyéb haltároló eszközökben tárolni.
 29. A kifogott halakat TILOS állva fotózni. Guggolva, állandóan a pontymatrac felett tartva, a legnagyobb körültekintéssel szabad fotózni.
 30. Minden kifogott hal esetében kötelező a pontymatrac, mérlegelőzsák és az előírt sebfertőtlenítő használata. Ennek elmulasztása a horgászat azonnali megtiltását eredményezi. A pontymatracot és mérlegelőzsákot használat előtt minden esetben bőségesen be kell vizezni, szükség esetén a felhevült matracot le kell hűteni.
 31. Bevetett készségeket őrizetlenül hagyni szigorúan TILOS!
 32. Horgászat során kizárólag ún. elhagyós végszerelék használható. Az ólom elhagyását nem szabad gátolni pl. forgókacsok használatával sem. Az ólom maximális súlya 120 gramm lehet.
 33. Főzsinórként és dobóelőtét zsinórként kizárólag monofil zsinór használható. A főzsinór maximális vastagsága 0.30-as lehet. Leadcore zsinór maximális hossza 1 méter.
 34. Horgászatra csak szakáll nélküli horog használható. Más horog csak abban az esetben használható, ha a szakáll fogóval lenyomásra került, hogy a hal szájából könnyen, sérülés okozása nélkül kifordítható legyen. Ezen szabály betartását halőreink folyamatosan ellenőrzik a bevetett szerelékek szúrópróbaszerűen történő kivetetésével.
 35. 3,5 lbs botnál erősebb és 4 méternél hosszabb bot kizárólag etetésre használható. A bot hosszának tilalma a feeder botokra nem vonatkozik.
 36. 1-9 állásokon engedélyezett a behúzás a tó képzeletbeli felezővonaláig. Fél 10-15-ös állásig csak a dobós horgászat engedélyezett. Ezeken az állásokon csónak használata csak etetésre (reggel és este 1-1 alkalommal), bójázásra (horgászat kezdetén és végén) valamint elakadt szerelék kiszabadítására engedélyezett.
 37. Behúzás csónakkal, etetőhajó és halradar használata engedélyezett a megadott állásokon.
 38. Minden horgászállásnak bójával ki van jelölve a meghorgászható területe. Más horgászállások területére, a szektorbóják által határolt területen kívülre horgászni TILOS.
 39. Minden csónakban tartózkodó személy köteles mentőmellényt viselni. Ennek elmulasztása esetén a horgászengedélyt azonnal bevonjuk.  A csónakban 18 év alatti személy egyedül nem, csak felnőtt kísérővel tartózkodhat.
 40. Éjszakánként a horgászállásokat minimum jelzőfénnyel meg kell világítani. Reflektorok használata a többi horgász zavarása nélkül engedélyezett.
 41. A vízen horgászok által elhelyezett jelölés kizárólag dőlőbójával engedélyezett, amit távozáskor ki kell szedni. A bennmaradt bójákat eltávolítjuk, azok sorsáért felelősséget nem vállalunk.
 42. Tavunkon a ragadozó halfajokra történő horgászat semmilyen formában nem engedélyezett. Ragadozó halakat kifogni tilos, véletlen akadás esetén megfogás után azonnal vissza kell engedni. Esetlegesen megfogott harcsát a tóba visszaengedni tilos! A zsákmányolt harcsát azonnal jelezni kell az ügyeletes halőrnek, majd átadni számára élő állapotban.
 43. A halak bármilyen megjelölése, csonkítása szigorúan TILOS!
 44. Az esetlegesen súlyos egészség károsodást szenvedett halat azonnal jelenteni kell a halőrnek. Amennyiben a károkozás felróható a horgásznak, abban az esetben köteles megtéríteni az okozott kárt.
 45. A tavon kutyatáppal etetni és horgászni TILOS
 46. Áztatott magvak használata TILOS
 47. Magvak etetésre és horgászatra főzött és erjesztett állapotban használhatók. A főtt és erjesztett magvaknak kézzel szétnyomhatóaknak kell lenni.
 48. Főtt és erjesztett magvak felhasználható menyisége: Március 01 – április 30 között: 5 kg/nap/stég Május 01 – szeptember 30 között: 20 kg/nap/stég Október 01 – november 30 között: 5 kg/nap/stég. Ezek a mennyiségek az időjárási körülményektől függően korlátozásra kerülhetnek.
 49. A tó területén az ügyeletes halőrök rendszeresen ellenőrzik a szabályok betartását, mely ellenőrzésnek minden horgász köteles alávetni magát.
 50. A szabályok be nem tartása a tóról való kitiltást eredményezheti.
 51. Mindennemű lopási kísérlet, még ha meghiúsul is, azonnali rendőrségi feljelentést von maga után.
 52. Az idelátogató horgászok kötelezettséget vállalnak a természetvédelem és a kulturált viselkedés írott és íratlan szabályainak betartására.
 53. A túlzott alkoholfogyasztás, a drogfogyasztás, a hangoskodás, illetve a horgásztársak zavarása azonnali kitiltást vonhat maga után.
 54. A tó személyzetének utasításait mindenki köteles betartani.

48 órát meghaladó horgászat esetén a horgászállások foglalhatóak. Az 1-5 és a 8-10-12 állások minimum 2 horgász számára foglalható. Amennyiben mégis egy horgász érkezik a foglalt helyre, minimum 2 főre köteles megváltani a horgászengedélyt. A foglalás tényét legalább 10 nappal érkezés előtt meg kell erősíteni telefonon. Ha a megerősítés nem történik meg, a foglalást töröljük. Szabályzatunkat az Ön és családtagjai, barátai gondtalan szórakozásának, pihenésének érdekében alkottuk. Ha jól érezte magát nálunk, kérjük mondja el ismerőseinek, barátainak. Amennyiben hiányosságot tapasztalt, kérjük mondja el nekünk, hogy kijavíthassuk azt. A vadaskertben élő állatok külön kerítéssel elkülönítésre kerültek, ha mégis kárt okoznának azért nem áll módunkban felelősséget vállalni. A tó területén mindenki saját felelősségre tartózkodik.

A vadaskertben élő állatok által okozott kárért nem áll módunkban felelősséget vállalni. A tó területén mindenki saját felelősségre tartózkodik.